כמה זמן פטנט תקף
רישומה של הגנה כפטנט מעניק לה הגנה לתקופה מסוימת, שבה רק בעל הפטנט או מי שקיבל ממנו הרשאה לכך, יכול לעשות שימוש בהמצאה למטרות שונות – כגון הפקת רווחים. המטרה של הגנה זו היא לאפשר לבעלי פטנטים ליהנות מהזמן, המחשבה, המאמצים, הכספים והמשאבים הנוספים שהשקיעו בהמצאתם, ובכך לשמר את התמורה והמוטיבציה לחדשנות המצאתית.
עם זאת, תוקף פטנט איננו נצחי, וזאת מהסיבה הפשוטה שבסופו של יום ההמצאה אמורה לשרת את האנושות כולה ולהפוך לנחלת הכלל, תוך שאפשר יהיה להשתמש בה לפיתוחים נוספים, להפחית את מחירי המוצרים וכיוצא בזאת. מכאן עולה השאלה לכמה זמן תקף פטנט ובמאמר זה תינתן התשובה, כמו גם הבהרה לגבי הנושא של פטנטים חופשיים שלמעשה אינם זוכים להגנה משפטית, אך לעיתים מאפשרים קבלת תמורה.
אז מהו התוקף של פטנט?
באופן כללי, הסכם TRIPS שנחתם בשנת 1990 קובע כי הזמן המינימאלי לתוקפו של פטנט הוא 20 שנים מיום בו הוגשה הבקשה. אמנם, מדינות שחתומות על ההסכם יכולות לקבוע חוקים פנימיים לתקופות הגנה קצרות יותר, אולם בדרך כלל ניתן לראות שמירה על הקו של הגנה בת שני עשורים. זה בדיוק מה שקורה בישראל, שעוד 23 שנים לפני הסכם TRIPS קבעה בחוק הפטנטים כי תוקף פטנט עומד על 20 שנים מיום בו הוגשה הבקשה, ואין זה משנה אם הוגשה הבקשה לישראל בלבד, בקשה בינלאומית, או בקשה מקדימה ארעית פרוביזורית לפי אמנת פאריס שאורכה עד שנה.
גם בארה"ב המצב דומה, עם הסתייגות מסוימת. בארה"ב, אם בקשת הפטנט הוגשה לפני שנת 1995 הרי שהתוקף הוא לעשרים שנה מתאריך ההגשה, או שבע עשרה שנים מתאריך הקיבול, כאשר התקופה הארוכה יותר היא הקובעת. מאידך, אם הבקשה הוגשה לאחר שנת 1995 הרי שתוקפו של הפטנט יהיה בכל מקרה עשרים שנים מתאריך ההגשה האמריקאית, ב- PCT או בינלאומית. לעומת זאת, כל המדינות האירופאיות מחויבות לתת תוקף של עשרים שנים לפטנטים מיום הגשת בקשה או PCT וכן בקשה אירופאית.
הארכות של תוקף פטנטים
במצבים מסוימים ניתן להאריך את תוקפם של פטנטים. כך למשל, באירופה הדבר תלוי בחוקים שיש בחוקי הפטנטים של המדינות השונות או לפי התקנות של הגוף האמון על הנושא באיחוד האירופי. בארה"ב ניתן לקבל הארכות בגין עיכוב שנגרם במענה לבקשה, בגלל התנגדויות או ענייני סודיות, וכן אם חלפו למעלה מ- 3 שנים וטרם התקבל קיבול לבקשה. בישראל ניתן לבקש הארכות במקרים ספציפיים, למשל אם מדובר בתהליכי ייצור חומרים, אופני שימוש בחומרים ותכשירים הקשורים לעולם הרפואי. מאידך, ראוי לציין כי לעיתים תוקפו של פטנט עשוי להתקצר בהחלטת בית משפט או רשם הפטנטים, במידה ונמסרו פרטים מטעים או לא מעודכנים.
כמה מילים על פטנטים חופשיים
בשנים האחרונות ישנם יותר ויותר דיבורים על פטנטים חופשיים, ולפיכך כדאי להגיד כמה מילים על הנושא. למעשה, פטנט חופשי הוא המצאה שאין עליה הגנה וכמובן שאין צורך להגיש בקשה לרישום וכיוצא בזאת. מדובר בפשטות ברעיונות להמצאות, אשר במקום להמשיך ולפתחם הממציא מחליט לפרסמם ברשות הציבור, לרוב באתרי אינטרנט המתמחים בתחום. כעת, כל אדם הגולש באתר יכול לעניין בהמצאה ולעשות בה כבתוך שלו, לאמץ אותה או חלק ממנה, להמשיך לפתח אותה בכיוון שנראה לו וכיוצא בזאת. ניתן לכנות זאת "רעיון שפורסם ברבים" והוא חופשי לכולם. יחד עם זאת, ראוי לציין שישנם אתרים המאפשרים הפקת רווח מסוים מהפטנט, למשל אם הממציא ואדם אחר מסכמים על תמורה. אם אתה רוצה להגן על ההמצאה שלך, לא לפרסמה בציבור אלא יש תחילה להגיש בקשה לרישום פטנט, כדי למנוע מאחרים לעשות שימוש בהמצאה.
לפרטים נוספים פנו אל אבטיפוס פטנטים והמצאות בע"מ בטלפון 03-9711011.