בדיקת פוטנציאל שוק לפטנטים
כאשר ממציא, יזם או גוף עסקי מסוים נכנסים אל הפרויקט של קידום רעיון לכדי המצאה שתניב רווחים, ישנה כמובן חשיבות גדולה להבנת הפוטנציאל הקיים מבחינת מכירות ונתח השוק. בדיקה כזו תאפשר לאמוד מהי התמורה שניתן להפיק מהפיתוח והאם שווה בכלל להיכנס, וכמו כן היא מעניקה יסוד נתונים משמעותי לצורך גיוס משקיעים.
עבור המשקיעים, שלא פעם נדרשים לצורך קידום ההמצאה, יש צורך לעיתים בהצגת תוכנית עסקית מדויקת, משכנעת וריאלית. תוכנית זו תציג בין היתר את הפוטנציאל העסקי הטמון בהמצאה, ובנוסף לכך תכלול מידע אודות הממציא, ההמצאה, השוק בכללותו, קהלי היעד, הנתח הספציפי, מקורות המימון והשימוש בהון, הפוטנציאל העסקי והיסוד להניח הצלחה כלכלית, ועוד.
דברים שחשוב לדעת לגבי בדיקת פוטנציאל השוק
בדיקת פוטנציאל שוק אמנם כוללת סקירות ענפיות, אך חשוב להבדיל בין כלל השוק הקיים ובין אותו נתח שפתוח ורלוונטי עבור ההמצאה הספציפית. לדוגמא, אם מדובר בהמצאה הקשורה אל תחום המוצרים הרפואיים, הרי שסקירה ענפית רחבה תכלול את כל ההכנסות של כל החברות בענף נרחב זה בארץ, או בכל שוק יעד אחר. כמובן שמדובר בשוק של עשרות ואף מאות מיליוני שקלים בארץ, אך הדרך ארוכה מאוד מכאן ועד ההנחה שלמוצר יש פוטנציאל כה גדול.
למעשה, לצד הסקירה הרחבה שנותן מעין תמונת על של השוק הכללי, סקר פוטנציאל שוק מתכנס אל השוק הרלוונטי, למשל של מכשירי ההנשמה. וגם בתוך שוק מכשירי ההנשמה שמגלגל מיליונים רבים מדי שנה, קיימת סבירות מאוד נמוכה ואף אפסית שההמצאה המסוימת תהפוך למוצר הבלעדי שייעשה בו שימוש, ולמעשה למונופול. על כן, יש להבין היטב מיהם המתחרים בתחום הספציפי, החל בגדולים ביותר ועד לישירים. למשל, ייתכן שמבחינה גיאוגראפית ולוגיסטית יהיה צורך להתמקד במרפאות בלבד, בבתי חולים בלבד, באזור המרכז בלבד וכן הלאה, ולפיכך יש לבחון מי המתחרים בתחומים אלו.
המטרה היא להבין מהו הסיכוי לחדור עם המוצר החדש לתחום המסוים הזה, לאור ההיצע, הביקוש והמוצרים שכבר קיימים. כעת, לוקחים את הסיכוי הזה ומכפילים אותו בהכנסות המוערכות מאותו מוצר לאחר שהפטנט יפותח. בתוך כך, יש להתייחס אל המצב הנוכחי של הענף, למשל האם הביקוש בו רק עולה בשנים האחרונות ועוד צפוי לעלות, אם ישנה דעיכה ומה הצפי לעתיד הנראה לעין. יש לציין כי מידת התחרותיות בשוק הרלוונטי הינן משמעותית ביותר, שכן אם מדובר למשל בתחום עם תחרות גבוהה הרי שלפחות בתחילת הדרך יהיה צורך להיכנס במחירים נמוכים וגם להשקיע משאבים ניכרים בפרסום ושיווק.
בכל מקרה, כאשר מבצעים בדיקת פוטנציאל שוק קיימות לא מעט תחזיות והערכות, אותן יש לבצע באופן זהיר ומחושב, עם אומדן טוב ומדויק ככל הניתן,, תוך שימוש בשיטות חישוב כלכליות שונות. ולבסוף, יש להתייחס כמובן גם אל המוצר עצמו מבחינת יכולתו להביא רווחים, שכן ישנו הבדל בין מוצרים מתכלים שיש לקנות אותם בכל שבוע או חודש, לבין מוצר המחזיק לעשר שנים.
לפרטים נוספים פנו אל אבטיפוס פטנטים והמצאות בע"מ בטלפון 03-9711011.