רישיונות קוד פתוח
מבחינה מסחרית, מוצרי תוכנה הם מוצרים כמו כל מוצר אחר. מבחינה תחרותית, מוצרי תוכנה הם מוצרים מורכבים מאוד שנבנים באמצעות קוד תוכנה מסובך, שבבנייתו מושקעים זמן, מאמץ וכסף רב. כאשר אנו רוצים להשתמש בתוכנה מסוימת, עלינו לרכוש את קוד התוכנה ואת הרישיון להשתמש בה. לעומת מוצרי התוכנה בתשלום, ישנם היום אינספור מוצרי תוכנה המופצים לציבור תחת רישיונות קוד פתוח. אז מה זה בדיוק קוד פתוח ולמה נדרשים רישיונות עבורו? על כך תוכלו לקרוא ממש כאן בשורות הבאות בתמצית.
מהו קוד פתוח ולמה זה טוב?
קוד פתוח, או באנגלית Open Source, הוא קוד תוכנה שזמין לצפייה עבור הציבור הרחב ופתוח לעריכה, עיצוב ושינוי לאנשים המחזיקים ברישיון הקוד הפתוח. כאשר אדם בונה קוד של תוכנה המיועדת לייצר ערך למשתמשיה, הוא יכול להגדיר את התוכנה שלו כמוצר מסחרי ולאפשר את השימוש בה אך ורק למי ששילם את מחירה תמורתה. מן הצד השני, יכול המפתח להגדיר את התוכנה שלו כתוכנת קוד פתוח ולאפשר לכל אדם להשתמש בה ואף לערוך בה שינויים ושיפורים במטרה לשפר ולשכלל את התוכנה באופן רציף. מודל זה מיועד להשתמש בידע ההמונים בכדי לייצר את המוצר האולטימטיבי ופרט לערך הרב שלו, מדובר במודל שתופס תאוצה רבה בכל רחבי העולם בשנים האחרונות.
מהם רישיונות קוד פתוח?
רישיון קוד פתוח הוא למעשה הסכם משפטי שעליו חותם כל מי שרוצה להשתמש בתוכנה או לערוך את הקוד שלה. ככלל, ישנם שני סוגים של רישיונות קוד פתוח:
- Copyleft – יוצר התוכנה טוען לזכויות היוצרים עליה, אך מעניק לאחרים את הזכות להשתמש בה, לשנות אותה ולשתף אותה באופן חופשי, תחת מספר כללים של מחויבות הדדית כלפי התוכנה.
- Permissive – יוצר התוכנה מעניק לאחרים את הזכות להשתמש, לשנות ולהפיץ את התוכנה בצורה חופשית לחלוטין ובתנאי שקוד המקור כמו גם כל העריכות והנגזרות ממנו יהיו חופשיים לשימוש.
בעבר, מודל Copyleft היה המודל הדומיננטי בתחום של רישיונות קוד פתוח אך בשנים האחרונות הפך מודל ה-Permissive למודל השכיח ביותר. ככלל, ישנם מעל 200 סוגים של רישיונות עבור קוד פתוח ומתוכם 80 מרכזיים, שאותם ניתן למצוא באתר ארגון OSI (Open Source Initiative).
למה נדרשים רישיונות אלה?
ככלל, כל יצירה שהיא מכל סוג שהוא, מזכה את יוצרה בזכויות יוצרים באופן אוטומטי בישראל אם עומדת בתנאי חוק זכויות יוצרים, בארה"ב יש אפשרות לרישום לזכויות יוצרים . המשמעות היא שכל קוד תוכנה הוא מוצר שיש לו בעל זכויות יוצרים ולא יכול להיחשב למה שנקרא קוד פתוח בברירת המחדל שלו. מה שהופך את קוד התוכנה לפתוח הוא הסכם משפטי שמגדיר אותו ככזה וגם מגדיר את תנאי השימוש בתוכנה ואת התנאים בהם ניתן לבצע שינויים ועריכות בקוד המקור. הסכמים משפטיים אלה נקראים רישיונות קוד פתוח והם הכרחיים על מנת להפוך את הקוד לכזה. בכל רישיון, וכאמור ישנם מעל 200 סוגי רישיונות, מוגדרים גבולות השימוש והעריכה שניתן לעשות עם הקוד וכל אדם שמשתמש בקוד עושה זאת תחת הרישיון שהוגדר עבורו ולכן מחויב לו מבחינה משפטית.
אם אתם מפתחים תוכנה אותה ברצונכם להפיץ במודל קוד פתוח, אצלנו בחברת אב טיפוס תוכלו לקבל מידע ע"י עורך פטנטים יועץ לזכויות יוצרים סביב בחירת הרישיון המתאים לכם ביותר וסביב האופרציה באמצעותה תוכלו להפיץ את הקוד תחת אותו רישיון בצורה מסודרת ובטוחה. לקבלת מידע על הסיוע אותו יכולה חברת אב טיפוס להגיש לכם בנושא זה ולכל שאלה שמטרידה אתכם בנושא, צרו עמנו קשר עוד היום בטלפון 03-9711011 ונשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה ועניין.