הסכם סודיות סוד מסחרי
הדרך הטובה ביותר לשמור על רעיון היא לא לגלות אותו לאף אחד, אלא שזאת גם הדרך הטובה ביותר להפוך אותו לחסר ערך באופן מוחלט. בנוסף לכך, זה שאתם שומרים על הרעיון שלכם אצלכם, לא אומר שאותו רעיון לא יכול לצוץ במקביל במוחו של אדם אחר ואז גם אי גילויו הופך לחסר ערך באופן מוחלט. לכל רעיון יש פוטנציאל ערך ובכדי למצות את הפוטנציאל הזה, יהיה עליכם לשתף אותו עם אחרים. למעשה, רעיון מצליח הוא רעיון שכמה שיותר אנשים מכירים אותו ולשם אתם צריכים לשאוף. יחד עם זאת, בדרך, אתם רוצים גם להגן עליו ואת זה תוכלו לעשות באמצעות שורה של הגנות על סוד מסחרי.
מהו סוד מסחרי?
ובכן, את המונח סוד מסחרי ניתן להגדיר ברמה הקונספטואלית וברמה המשפטית. ברמה הקונספטואלית מדובר במידע עסקי שאינו נחלת הכלל ושאינו ניתן לגילוי בקלות לאור אמצעים בהם נוקט בעל המידע. ברמה המשפטית, מוגדר סוד מסחרי במסגרת חוק עוולות מסחריות התשנ"ט 1999 ובו מוגדרים גם מספר תנאים בהם צריך לעמוד המידע בכדי להיות מוגדר בתור סוד מסחרי – הוכחת בעלות, הוכחת ערך כלכלי וכן הלאה. ברמה הפרקטית, אם יש לכם רעיון כלשהו לגבי מוצר, תהליך, מכאניקה או כל רעיון אחר, או אפילו אם יש לכם מידע מתמטי, סטטיסטי או כל סוג אחר של מידע שיכול להיות בעל ערך כלכלי – בכל המקרים הללו, יש בידיכם סוד מסחרי עליו אתם רוצים להגן מכל משמר או להגישו כבקשה לרישום פטנט, חשוב להתייעץ על נקודה זו עם בעל מקצוע בכל מקרה ומקרה באופן ספציפי כי מדובר בדקויות שלעיתים ישנו את פני הדברים.
איך מגנים על הסוד?
הדרך הטובה ביותר להגן על סוד היא פשוט לא לגלות אותו לאף אחד, אלא שזאת גם הדרך הטובה ביותר להפוך את הסוד לחסר ערך. כדי לממש את הפוטנציאל הכלכלי של הסוד שלכם, יהיה עליכם לתרגם אותו למוצר או שירות בעל ערך, משהו שנוכח בעולם האמיתי ושניתן להשתמש בו. בהיבט של סודות מסחריים, זה אומר שיהיה עליכם לחשוף את הסוד לשורה ארוכה של גורמים מקצועיים, שיודעים לתרגם את הסוד שלכם לכסף – משקיעים, מנהלים, עובדים, יועצים, אנשי מחקר ופיתוח, מעצבים, יצרנים, משווקים, מפיצים, רגולטורים ולבסוף גם לקוחות. המשמעות היא שאתם חייבים לחשוף את הסוד שלכם אבל אתם צריכים לעשות זאת בצורה נכונה. הצורה הנכונה הזאת נקראת הסכם סודיות סוד מסחרי.
מהו הסכם סודיות סוד מסחרי?
הסכם סודיות (Non-Disclosure Agreement – NDA) הוא הסכם אותו מחתימים כל גורם לפני שחושפים בפניו את הסוד המסחרי. ההסכם מפרט ומדגיש את חובתו של אותו גורם לשמור על הסוד ולא לגלות אותו כמו גם לא לעשות בו כל שימוש מכל סוג שהוא. ההסכם גם יכול להגדיר אמצעים בהם חייב אותו גורם להשתמש בכדי להבטיח את רמת הסודיות של הסוד המסחרי וכן לפרט תהליכים מחייבים, שיבטיחו את שמירת הסוד. ישנם נוסחים סטנדרטיים של הסכם סודיות סוד מסחרי, אם כי נוסחים אלה הם בסיסיים מאוד ויכולים להקשות עליכם מאוד אם וכאשר יגיע המקרה לערכאה משפטית. את הסכם הסודיות שלכם אתם רוצים לנסח בליווי גורם משפטי מקצועי וגם ללמוד בדיוק כיצד ליישם ולאכוף אותו בצורה יעילה.
חברת אב טיפוס היא אחת מחברות הפטנטים המובילות בישראל ולרשותה ידע וניסיון נרחבים בתחום הפטנטים, הרעיונות והסימנים המסחריים. בחברת אב טיפוס תוכלו למצוא צוות עורכי פטנטים יועצים שיסייע לכם להגדיר את הסוד המסחרי שלכם על פי חוק עוולות מסחריות, לגבש הסכם סודיות סוד מסחרי וללוות אתכם לאורך הדרך כדי להבטיח שהסוד שלכם נשמר היטב ואיתו גם הזכויות שלכם עליו. רוצים לשמוע עוד? צרו קשר עוד היום בטלפון 03-9711011 ונשמח לסייע.