כאשר אדם פרטי או חברה עוסקים בפיתוח תוכנה, אתר או אפליקציה, במקרים רבים הם ינסו להגן עליהם באמצעות רישום פטנט. אלא שכאשר מדובר בהמצאות מסוג זה, לרוב ההליך יהיה מורכב יותר. בין היתר, מכיוון שצריך להבחין בין אלמנטים שניתן להגן עליהם בפטנט, לכאלה שאינם פטנטביליים.
מתי ניתן לרשום פטנט על תוכנה או אפליקציה?
על מנת לבצע רישום פטנט על מוצרים מסוג זה, על התוכנה או האפליקציה לעמוד בכמה תנאים, שנקבעו בחוק הפטנטים ובפסיקה. חלקם חלים על כל רישום פטנט, וחלקם ספציפיים לסוג זה של המצאות. הנה כמה מהתנאים העיקריים שעליהם לעמוד בהם:
- "התקדמות המצאתית" – יש צורך להוכיח שלתוכנה או לאפליקציה יש תרומה טכנולוגית ממשית. המצאה פשוטה ומובנת מאליה לאדם המתמצא בתחום, לא תוגן בפטנט.
- חידוש וחדשנות – רק כאשר מדובר בהמצאה חדשנית שלא היתה ידועה לפני כן, ניתן להגן עליה באמצעות רישום פטנט. כדי לדעת האם היא אכן חדשה, בוחנים אותה ביחס לפרסומים קודמים וכן ביחס לטכנולוגיה, מוצרים ופטנטים קיימים.
- יישום תעשייתי – יש להוכיח שהתוכנה, האתר או האפליקציה ניתנים לשימוש מעשי בתחום בו הם עוסקים.
- הגדרת תוכנה – ניתן לרשום פטנט על תוכנה לא בכל מקרה אלא אם היא מוגדרת כמערכת הוראות, המפעילה מחשב או מכשיר אחר. אם המכשיר פועל באופן שונה מהרגיל על מנת להריץ את התוכנה, ייתכן וניתן לרשום אותה כפטנט.
- רישום אתר או אפליקציה – על מנת שאתר או אפליקציה יוגנו בפטנט, עליהם לכלול כמה אלמנטים חדשניים. לרוב הדבר מתייחס למרכיבים כגון מבנה מסד הנתונים, אלגוריתמים, שיטות עיבוד מידע וממשק המשתמש. על כל אלה להיות ייחודיים וראשוניים בתחומם.
החשיבות של הגנה על תוכנות ואתרים באמצעות פטנט
תחום האפליקציות והאתרים הוא תחום דינמי ושוקק חיים בעולם הפטנטים. ממציאים וחברות רבות מפתחים אפליקציות, ולכן יש חשיבות רבה לרישום פטנט, על מנת להגן על ההמצאה.
מומלץ להגן עליה בדרכים נוספות, למשל באמצעות זכויות יוצרים על קניין רוחני. עם זאת, הדבר אינו יכול להחליף הגנה של פטנט, המתייחסת לא רק לתוכן אלא גם לשיטת הפעולה עצמה.
בנוסף, להגנה באמצעות פטנט יש משמעות גדולה מבחינת גיוס משקיעים. משקיעים רבים מתנים את השקעותיהם בכך שמוצרי החברה, כמו תוכנות, אפליקציות, מערכות הפעלה ומודלים ממוחשבים שונים, יהיו מוגנים באמצעות פטנט. הדבר עשוי אף להשפיע על ערך החברה במקרה של הנפקה.
כדאי לדעת, שהעלות לרישום פטנט על אפליקציה אינה גבוהה יותר מתחומי פטנטים אחרים. השקעה ברישום פטנט תעניק יתרון מסחרי משמעותי ליזם ולממציא, שעשוי אף להשפיע על הצלחת הפרויקט או כישלונו.
מדוע קיימים קשיים ברישום פטנט לתוכנות, אפליקציות ואתרים?
- בשנים האחרונות, הוחמרו הקריטריונים לרישום פטנט על תוכנה, אפליקציה או אתר במדינות בהן פועלים יזמים ישראליים. בדרך כלל ישנם הבדלים בין הקריטריונים הנדרשים בכל מדינה.
- עיצוב אינו נחשב לחידוש, גם אם מדובר בשינויים עיצוביים משמעותיים וייחודיים. אם לא קיים חידוש או שוני מהותי באופן ההפעלה והשימוש בתוכנה או באפליקציה, הם לא יאושרו כפטנט רשום.
- תוכנות, אתרים ואפליקציות עשויים לכלול אלמנטים שאינם בני הגנה בפטנט. אלה יכולים להיות רעיונות מופשטים או שיטות ואלגוריתמים מתמטיים. עם זאת, במדינות מסוימות ניתן לרשום בנפרד אלמנטים אחרים באותה תוכנה, ולהתעלם מאלה שאינם בני הגנה.
פטנטים מוכרים בתחום התוכנות והאפליקציות
גם אם ישנו קושי לעמוד בקריטריונים, כמובן שקיימים בעולם פטנטים רבים על מוצרים מסוג זה. דוגמאות בולטות הן למשל:
תוכנות
Adobe Photoshop – מערכת לעריכה ועיבוד של תמונות
Microsoft Word – מערכת המבוססת על שיטה ייחודית של עיבוד תמלילים
Google Chrome – מערכת ודפדפן ייעודי לגלישה באינטרנט
אפליקציות
Airbnb – מערכת ושיטה ייחודיים להשכרת חדרים ובתים לאירוח
Waze הישראלית – מפה ושיטת ניווט, מבוססת מידע שמגיע ממשתמשים
אתרים
Amazon – מערכת המבוססת על שיטה ייחודית לרכישות אונליין
Facebook – מערכת ורשת חברתית חדשנית הפועלת באינטרנט
Google Maps – מערכת המבוססת על תהליך ייחודי של מיפוי ותצוגה של מידע גיאוגרפי
5 טיפים להגשה של בקשת פטנט על תוכנות ואפליקציות
על אף המורכבות והקשיים, ישנם כמה גורמים שעשויים להגדיל את הסיכויים לכך שבקשת הפטנט אכן תאושר. הדבר תלוי בעיקר בתוכן הבקשה, שעליו להיות מוקפד ומדויק אף יותר מזה של בקשות בתחומים אחרים. הנה כמה מהגורמים שכדאי לתת עליהם את הדעת:
- ייעוץ מקצועי – הגשת בקשה לרישום פטנט בתחום זה, דורשת ניסיון וידע מקצועי מעמיק. לכן מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך פטנטים וכן צוות מיומן של אנשי מקצוע, העובדים בחברה אמינה ובעלת מוניטין בתחום. זאת על מנת שהם יוכלו לתת ליווי נוסף ככל שיידרש, כמו למשל ייעוץ טכני.
אחרי חתימה על הסכם סודיות, עורך הפטנטים יוכל לבחון את התוכנה או האפליקציה; להעריך את סיכויי ההצלחה של הרישום שלה כפטנט; לנסח באופן מפורט ומקצועי את כתב הבקשה; ולייצג את המבקש בתהליך הרישום ברשות הפטנטים.
- תיאור ההמצאה – במיוחד כאשר מדובר באתרים או בתוכנות, תיאור ההמצאה בכתב הבקשה צריך להיות קפדני ומדויק. הניסוח שלה צריך להיות כזה, שאדם בעל ידע בנושא יוכל להבין במה היא עוסקת ואיך היא פועלת. לרוב יהיה מדובר במהנדס תוכנה.
הדגש בניסוח צריך להיות על יתרונות ההמצאה, חדשנות האלמנטים השונים הנכללים בה, והתרומה הטכנולוגית הייחודית שלה. לדוגמא, הדגשת בעיות טכנולוגיות שההמצאה פותרת, שעד כה לא נמצא להן פתרון. מומלץ להדגיש את הייחודיות והחדשנות של הפתרון שהיא מציעה.
- מונחים טכניים – מכיוון שמדובר בעולמות הטכנולוגיה, חשוב להשתמש במונחים טכניים מדויקים, הן בתיאור ההמצאה והן בתביעות ההגנה עליה. מונחים שאינם מעורפלים עלולים להביא לליקויים וחוסרים בבקשה, שעשויים לגרום לפסילתה או לצמצום ההגנה המשפטית עליה.
- דרישות פורמליות – במקרה של בקשת פטנט על אתר, אפליקציה או תוכנה, חשוב לשים לב מראש לאלמנטים שאינם בני הגנה ולא לכלול אותם בבקשה. בנוסף, יש לספק את כל הנתונים וההמחשות, כמו תרשימים, איורים ומודלים, כדי להוכיח את ייחודם ומשמעותם של האלמנטים שניתן להגן עליהם.
- פטנטים קודמים ופסיקה קיימת – כדי להעלות את סיכויי ההצלחה, כדאי לסקור פטנטים שכבר אושרו בתחומים דומים או משיקים, וכן פסיקה קודמת שעסקה בהגנה עליהם. מדובר במידע חשוב, שעשוי לסייע בשלבי ההכנה השונים של הבקשה.
אב טיפוס פטנטים והמצאות בע"מ
אם אתם מעוניינים להגן על תוכנה, אתר או אפליקציה שפיתחתם באמצעות רישום פטנט, הצוות המיומן והמנוסה של "אב טיפוס" ישמח ללוות אתכם. עורכי הפטנטים היועצים והצוות הטכני שלנו יסייעו לכם החל משלב הרעיון, דרך הכנת תוכנית אסטרטגית, הכנת שרטוטים ותרשימי זרימה, ועד ניסוח קפדני ומדויק של בקשת הפטנט והגשתה. הניסיון הרב שלנו בפטנטים להמצאות בתחום, יעלה משמעותית את סיכויי ההצלחה שלכם ברישום הפטנט. בנוסף, נוכל לסייע לכם בהכנת מצגות ובגיוס הון מחברות ומשקיעים.
נשמח לקבוע איתכם פגישת היכרות ללא עלות, תחת הסכם סודיות, כדי לבחון את ההמצאה ולצאת יחד לדרך. לפרטים נוספים ולתאום פגישה, צלצלו 03-9711011