מדינת ישראל היא אומנם מדינה קטנה אך רישום פטנטים בישראל ביחס למדינות אחרות ובאופן יחסי לאוכלוסיה היא בין המקומות הראשונים בעולם. רישום הפטנטים בישראל נעשה גם על ידי אזרחים ישראליים וגם על ידי אזרחים זרים וחברות מכל רחבי העולם.
ישראל נחשבת למעצמה בתחום רישום הפטנטים. כפי שפורסם, יהיה ניתן בקרוב לבצע רישום פטנטים בישראל של בקשות PCT (בין לאומיות) אשר יבחנו בישראל על ידי בוחנים ישראליים. מאמר זה עודכן בתאריך 21.9.14, נכון להיום במדינת ישראל, ברשות הפטנטים ניתן להגיש בקשה לפי אמנת PCT, האגרות ירדו באופן משמעותי לעומת האגרות ששולמו לפני מספר שנים.
ישראל נחשבת למעצמה בתחום רישום הפטנטים. כפי שפורסם, יהיה ניתן בקרוב לבצע רישום פטנטים בישראל של בקשות PCT (בין לאומיות) אשר יבחנו בישראל על ידי בוחנים ישראליים.
התקווה של הממציאים המבצעים רישום פטנטים בישראל היא שמחירי אגרות ה- PCT יוזלו בצורה משמעותית וזמני הבחינה יתקצרו שכאמור כבר אכן התממש נכון למועד העדכון. אמנת ה-PCT מאפשרת למדינות החברות והמאושרות לשמש כרשות רישום פטנטים ברמה הלאומית וברמה הבינלאומית. רישום פטנטים לפי אמנת ה-PCT מאפשר לממציא לקבל דו"ח בחינה ועל פי דו"ח הבחינה להחליט תוך 30 חודש מתאריך הבכורה ("דין קדימה") האם הוא ממשיך להגיש בקשות לרישום פטנטים ברמה הלאומית במדינות נוספות. ראה רישום פטנט עלויות
רישום פטנטים והליך לפי אמנת PCT
רישום פטנטים במסלול ה-PCT מאפשר לממציא להשתמש בדו"ח הבחינה במדינות נוספות אשר הוא מעוניין להגיש בהן בקשות לרישום פטנטים. פטנט רשום מוענק לממציא באזור הטריטוריאלי של מדינה אשר בה הוגשה בקשת הרישום בתנאי שההמצאה עברה מבחן ונמצאה כשירה לקבלת פטנט. לממציא יוקנו זכויות על פי הדין במדינה והוא יוכל למנוע את הפרת הזכויות שלו בפטנט.
רישום הפטנטים בישראל מפורסם על ידי רשות הפטנטים בקובץ הנקרא "יומן הפטנטים" ביומן זה מתפרסמים בעיקר שמות הפטנטים, שמות הממציאים ותאריך הבקשה לרישום הפטנטים בישראל.כך היה נהוג בעבר, אך העקבות עדכון החוק, ועדכון המאמר בתאריך 21.9.14, רשות הפטנטים כבר אינה מפרסמת ברשומות, אלא באתר רשות הפטנטים, הפטנטים מתפרסמים 18 חודש מיום הגשת בקשת רישום פטנט ברשות הפטנטים, או מיום הבכורה לפי אמנת פאריס, הפרסום באתר רשות הפטנטים לפי סעיף 16א לחוק הפטנטים.
"ביומן הפטנטים" לא מפרסמים בשלב הראשון את פירוט הבקשה, אשר נשארת חסויה עד לבחינתה ופרסומה בשלב השני.בעקבות שינוי חוק הפטנטים, תחילה מתפרסם לאחר הגשת בקשת רישום פטנט שם הממציא ושם ההמצאה, וכאמור לאחר 18 חודשים מתפרסמת בקשת רישום הפטנט, בין אם הבקשה קיבלה פטנט, ובין אם עדיין לא קיבלה פטנט, למשל נמצאת בהליך בחינה.
רישום פטנט ברשות הפטנטים
ממציאים ישראליים רבים מגישים בתחילת הדרך בקשות לרישום פטנטים בישראל ובמהלך 12 החודשים הראשונים שלאחר מכן הם רושמים בקשות PCT. במידה ודו"ח הבדיקה של בקשת ה- PCT חיובי, הם רושמים תוך 30 חודש מתאריך הבכורה ("דין קדימה") בקשות ברמה הלאומית במדינות נבחרות נוספות. למעשה, לא חובה להגיש בקשת רישום בינלאומית PCT , ניתן גם להגיש בקשות לרישום פטנטים ברמה הלאומית במדינות יעד מועדפות נוספות תוך תקופה של 12 חודשים ממועד "דין הקדימה".
רישום פטנט או פטנטים – איך מתחילים?
יש ממציאים המעוניינים לדוגמא להגן על זכויות הפטנט שלהם רק בארצות הברית והם מגישים בקשת רישום רק במדינה הזו. אך למעשה צריך לבנות אסטרטגיה המתאימה ליעדי ולתקציב הממציא, ייתכן שאם ממציא יגיש קודם בקשה בישראל, יבקש בחינה מזורזת או במקרה ומדובר בבקשה המתאימה למסלול ירוק, יקבל פטנט בתוך חודשים ספורים בישראל, על סמך הפטנט בישראל, אפשר לקבל לפי אמנת PPH פטנט יותר מהר בארה"ב.
לכן חשוב להתייעץ עם עורך דין או עורך פטנטים העוסקים בתחום, ולבנות אסטרטגיה מתאימה ספציפית מותאמת לממציא ולסוג הבקשה, אם למשל לפנות לאמנות שונות בתחום רישום פטנטים או לוותר על חלקן, המידע לעיל הנו חלקי ואינו מלא, ויש להתייעץ האופן ספציפי לכל מקרה לגופו.
יש ממציאים המעוניינים לדוגמא להגן על זכויות הפטנט שלהם רק בארצות הברית והם מגישים בקשת רישום רק במדינה הזו.
לחץ כאן או טלפן 03-9721187 אם ברצונך לקבל מידע נוסף על פטנטים בפגישת היכרות חינם.