רישום פטנטים בישראל ובעולם מאפשר ליזם להגן על המצאתו, רישום פטנטים בישראל מקנה לבעל ההמצאה מונופול למשך 20 שנה מיום הגשת הפטנט, אך קבלת פטנט בישראל אינה מקנה זכות מונופול מחוץ לישראל, כדי להגן על ההמצאה בעולם במדינות יעד נוספות יש צורך לקבל פטנט רשוםבכל מדינה ומדינה.
ההגנה של פטנט רשום הנה טריטוריאלית, קרי תעודת פטנט ישראלית מעניקה זכות בישראל בלבד. ממציא שמעוניין להגן על אמצאתו במדינות נוספות צריך להגיש ולשלם אגרות בהתאם למדינות היעד הרצויות.
ממציא יכול להגיש בקשה לרישום פטנט באחת מהמדינות החתומות באמנת פאריס, ולבקש תאריך בכורה למשך 12 חודשים. כלומר ממציא מגיש בקשה לרישום לפטנט בישראל לצורך הדוגמא, ולפני שיעברו 12 חודשים יגיש בקשה לפטנט בחו"ל (לדוגמא: ארה"ב, אירופה, יפן ועוד) בבקשת הפטנט בחו"ל יבקש הממציא את תאריך דין הקדימה הישראלי. התהליך מתבצע על ידי הזמנת מסמכי בכורה ממשרד הפטנטים בישראל שנכון ליום 1.11.12 האגרה לעניין זה עומדת על 88 ₪, את המסמכים האלו החתומים על ידי רשות הפטנטים בישראל יגיש למדינות היעד בחו"ל.
באמצעות השימוש בתאריך דין הקדימה הישראלי ישמור הממציא את זכותו להגיש את הבקשה בשאר מדינות העולם, כלומר אם משהו יגיש בקשה לפטנט בחו"ל בתקופה זו, לממציא תהה זכות בכורה לפניו, קרי אם יעמוד בתנאי חוק הפטנטים יקבל פטנט למרות שהגיש פטנט בזמן מאוחר יותר מהמבקש של הפטנט במדינת היעד.
באופן זה אין צורך שהממציא כבר בתחילת הדרך ישלם אגרות במדינות רבות, כך ניתן לדחות את התשלומים ולקדם את היזמות העסקית, רק במידה והממציא רואה שאכן בשנה הראשונה מכירת הפטנטים מתקדמת באור חיובי והתגובות מספקות אותו, ימשיך בהגשות פטנטים בחו"ל.
גם אם הממציא בשנה הראשונה עדיין לא החליט באיזה מדינות להגיש בקשות המשך בחו"ל, ניתן להגיש בקשה לפי אמנת PCT המאפשרת להאריך את התקופה בעוד כשנה וחצי נוספות, לייתר דיוק 30 חודשים בארה"ב ו-31 חודשים באירופה מיום הגשה הבקשה הראשונה בישראל (לפי הדוגמא לעיל).
בקשה לרישום פטנט בישראל תיבחן על פי חוק הפטנטים התקנות והפסיקה, הבוחן יציג במקרים רבים למבקש פטנטים דומים בתחום ההמצאה ועל מבקש הפטנט להראות שישנה חדשנות והתקדמות המצאתית בין שאר הדרישות.
בקשה לרישום פטנט מתי ? בקשה לרישום פטנט חשובה כבר בשלב הראשון בטרם הצגת ההמצאה למשקיעים וחברות, ממציא שיחשוף את המצאתו לפני שיגיש בקשת פטנט עלול להפסיד את זכותו לקבל פטנט.
הפרטים לעיל הנם חלקיים ואינם מלאים, יש לבדוק כל מקרה ומקרה באופן פרטני ולהתייעץ עם עורך פטנטים שיכול לבנות אסטרטגיה המתאימה לסוג ההמצאה ולממציא.