פיתוח מוצר רפואי: כיצד מתבצע רישום פטנטים רפואיים?
תכנון וייצור מכשור רפואי וכן, רישום פטנט על מכשור רפואי, הם תחומים שבהם בדרך כלל עוסקים רופאים ואנשי מחקר רפואי.
עם זאת, חשוב לדעת, שישנם גם לא מעט מקרים שחשיבה יצירתית מולידה רעיונות והמצאות בתחומים רפואיים, על ידי אנשים שאינם מגיעים מעולם הרפואה וממציאים שימוש רפואי, חדשני ומקורי לאביזר שכבר קיים בתחום אחר לגמרי.
מאמר זה מסביר אילו סוגי המצאות יכולות לעיתים לקבל תוקף של פטנט למכשור רפואי או למוצר רפואי, מפרט את הקריטריונים הנדרשים להגשת בקשה לרישום פטנט ומציע מספר תובנות חשובות בנושא.
מה יכול לכלול רישום פטנט על מוצר רפואי?
ההמצאות הרפואיות שניתן לרשום עליהן פטנט הן מגוונות, וכוללות:
- תרופות חדשות או שיפורים בתרופות קיימות.
- מכשור רפואי חדש או שיפורים במכשור רפואי קיים.
- שיטות טיפול רפואיות חדשות או שיפורים בשיטות טיפול קיימות.
כאשר מדברים על "מכשור רפואי", לפעמים מדובר על מכשיר או על כלי שהומצא בתחום רפואי מובהק, כמו למשל, אביזר שתוכנן מלכתחילה עבור ניתוחי לב, או מוח, אך זהו לא תנאי הכרחי.
בהרבה מקרים מבצעים רישום פטנט במכשור רפואי על מוצרים פרא-רפואיים או על אביזרי עזר למיניהם, שהם לא בהכרח רפואיים בהגדרתם הראשונית והחידוש ההמצאתי הוא, שהם עברו התאמה והסבה לתחום רפואי.
דוגמא שממחישה זאת היטב היא מקרה שבו נרשם פטנט רפואי על ברז. הברז כבר היה קיים ומוכר כאביזר מעולם האינסטלציה, אך חיברו אותו באופן יצירתי, כך שישמש חלק במכשיר המיועד לצרכים רפואיים.
זוהי דוגמא להתקדמות קטנה מאד ואף חסרת חשיבות מבחינה המצאתית בהיבט של האביזר עצמו, אך בעלת חשיבות המצאתית משמעותית בהיבט של אופן השימוש באותו אביזר, שבזכותה ניתן היה לרשום פטנט.
מהם הקריטריונים להגשת בקשה לרישום פטנט?
רישום פטנט רפואי הוא הליך מורכב, שדורש ידע וניסיון רבים. על מנת להגיש בקשה לרישום פטנט רפואי (או כל פטנט אחר), יש לעמוד בשלושה תנאים בסיסיים:
- ההמצאה חייבת להיות חדשה, כלומר, לא ידועה לציבור לפני מועד הגשת הבקשה.
- ההמצאה חייבת להיות מקורית, כלומר, לא ניתן להסיק אותה באופן ברור ממידע שפורסם בעבר.
- ההמצאה חייבת להיות בעלת ערך תעשייתי, כלומר היא בעלת יישום מעשי לייצור, לשימוש או למכירה.
אם המכשיר או המוצר אכן עומד בקריטריונים הללו, ניגשים לכתיבת הבקשה.
שלב הכתיבה הוא רגיש מאד ואופן הביצוע שלו הוא קריטי להמשך התהליך ולהעלאת הסיכויים שהבקשה תאושר.
הבקשה לרישום פטנט בנויה ממספר פרקים, המתארים בפרוטרוט באופן מילולי וכן, באמצעות שרטוטים, את טיב ההמצאה ומהותה.
מבין כל פרקי הבקשה, פרק התביעות הוא אחד המורכבים והחשובים, שכן, בו מגדירים בצורה מאד מדויקת את ההמצאה שבגינה יירשם הפטנט. על סמך הגדרה זו ייקבעו בהמשך גבולות ההגנה המשפטית על הפטנט ועשויות להיות לכך השלכות מרחיקות לכת.
לא פעם בקשה נדחית, ולו בגלל ענייני ניסוח וצורת ההצגה של הפטנט. לכן, מומלץ ביותר להתייעץ עם עורך פטנטים מנוסה בתחום הרפואה. עורך הפטנטים יוכל לסייע בהערכת סיכויי ההצלחה של הבקשה, להכין את הבקשה בצורה נכונה ולנהל את התהליך מול רשות הפטנטים.
פיתוח מכשור רפואי ורישום פטנט עם "אב טיפוס"
פיתוח פטנטיםבמכשור רפואי משלב עבודה של צוות טכניועורך פטנטים. במקרים רבים, מכשור רפואי מצריך צוות רב תחומי, המתמחה בפיתוח מכשור רפואי וכן, דרוש ידע וניסיון בפיתוח פטנטים רפואיים.
לעיתים, בבנייתדגם או אב טיפוסרפואי, צוות הפיתוח משלב תחומים טכניים שונים, כמו למשל: תוכנה וחומרה, אפליקציות, פיקוד ובקרה, חשמל, מכאניקה ואוטומציה, ידע וניסיון מעשי בפיתוח מוצרים מפלסטיק ומתכת, ותחומים נוספים המשלבים שימוש בנוזלים, מסננים, אוויר ועוד.
את כל תחומי המומחיות הללו מספקת חברת "אב טיפוס פטנטים והמצאות בע"מ", במסגרת שירותי תכנון, ייצור ופיתוח פטנטים שהיא מספקת ללקוחותיה.
החברה היא חברה ישראלית מנוסה וותיקה בתחום הפטנטים, המתמחה במתן ליווי צמוד החל משלב הרעיון ועד לשלב המוצר המוגמר והבאתו לרישום פטנט.
הצוות המקצועי של החברה צבר ניסיון בפיתוח עשרות פטנטים מעולם המכשור הרפואי בתחומים שונים, לרבות מכשור לצרכי ניתוחים כגון מפרצת במוח, מכשור רפואי לדיאליזה, מכשור רפואי לתחום הדנטאלי, כגון ניתוחי שיניים ושתלים, ועוד.
במקרים רבים כדאי להגיש בקשת פטנט כבר בשלבים הראשוניים, כלומר, לאחר תכנון קונספט עקרוני, כשיש שרטוטים עקרוניים של ההמצאה, לעיתים יש להגיש עדכונים ובקשות נוספות לאחר פיתוח המוצר.
כיצד מתרחש התהליך?
הצוות הטכני מעביר שרטוטים ופרטים טכניים ליועץ עורך פטנטים, שמנסח ועורך את הפטנט להגשה.
השילוב בין צוות טכני לבין עורך פטנטים הוא קריטי, משום שבמקרים רבים הוא מאפשר להרחיב את היקף ההגנה המשפטית אותה מבקשים ברשות הפטנטים.
כאשר בקשת הפטנט מנוסחת ללא צוות טכני מלווה, הפרטים הטכניים עלולים להיות דלים מדי ולא להקיף במלואו את ההיבט הטכני, שבו מתכוון הצוות הטכני להשתמש בעת פיתוח הפטנט, קרי, בתכנון וייצור דגם או אב טיפוס.
מעבר לכך, הגשת בקשה לרישום פטנט שחסרה פרטים טכניים, עלולה להביא לכך שהפטנט הרשום שיאושר יהיה תיאורטי ולא מעשי. זה קורה לא פעם ויש לכך השלכות משמעותיות מאד מבחינת הפוטנציאל הכלכלי הגלום בפטנט. אך לעיתים גם לאחר הגשת הפטנט, במהלך הפיתוח מתגלים תובנות חדשות המחייבות עדכון הבקשה ולעיתים להגיש יותר מבקשת פטנט אחת.
מי יכול להגיש בקשה לרישום פטנט רפואי?
כאמור, לא רק רופאים!
ב"אב טיפוס" מלווים ממציאים רבים ויש ביניהם גם כאלה שאינם מכירים את התחום הרפואי, אך מעוניינים לפתח פתרון לבעיה, מתוך היכרות אישית עם בעיה מסוימת.
לעיתים מדובר באחות, או בטכנאי ואפילו באדם שעבר טיפול רפואי כזה או אחר, או נזקק למכשיר או אביזר רפואי ולא הצליח למצוא כזה שיתאים בדיוק לצרכיו.
במקרים רבים אחרים, הממציא הוא רופא שמוצא פתרון יצירתי לבעיה, אך יישומו דורש מחקר, תכנון וייצור שכרוכים בהיבטים טכניים שהוא אינו בקיא בהם.
כאן בדיוק, "אב טיפוס" נכנסת לתמונה.
יש לכם המצאה בתחום המכשירים או המוצרים הרפואיים שאתם סבורים שתחולל שינוי? הגעתם למקום הנכון.
אנו, צוות מנוסה ב"אב טיפוס פטנטים והמצאות בע"מ" נמצאים כאן כדי להוציא לאור את המצאתכם ולהפוך אותה מרעיון מעורפל למוצר מוחשי.
בכל הנוגע לפיתוח ורישום פטנטים – הזמן הוא קריטי. אל תבזבזו אותו. צרו עמנו קשר בהקדם:
בטלפון: 03-9711011| בדוא"ל: info@avtipus.com | או מלאו פרטים בעמוד "צור קשר" ונחזור אליכם