ממציאים וחברות פעמים רבות מפתחים שיטות ומערכות בתוכנה בעלות פוטנציאל כלכלי בינלאומי, לעיתים טועים הם לחשוב שלא ניתן להגן על המצאותיהם בתחום זה. אומנם קיימת מחלוקת בקרב אנשי המקצוע בתחום הפטנטים אם ראוי להעניק פטנטים על תוכנה אך ניתן לראות בעולם חברות וממציאים רבים שקיבלו פטנטים על שיטות ומערכות עם רכיבי תוכנה, ארה"ב מובילה על ישראל בתחום פטנטים על תוכנה, שם קל יותר לקבל פטנט אך נראה שהמגמה מתחזקת על פי מספר פסיקות בארה"ב וישראל.
ממציאים וחברות בעלי המצאות בתחום התוכנה יכולים לבדוק אם המצאתם עונה על הקריטריונים לקבלת פטנט, במידה וזה יינתן בעל הפטנט מקבל מונופול למשך 20 שנה מיום הגשת בקשת הפטנט. פעמים רבות יזם עסקי, ממציא או חברה כבר בשלב הראשוני שיש רעיון עם מספיק פרטים יכול לפנות בשלב ראשוני להגשת פטנט פרוביזורי כפי שנקרא בשפה חופשית שאינה מקצועית, למעשה הפטנט הפרוביזורי אינו פטנט עדיין אלא בקשה ארעית המוגשת במשרד הפטנטים האמריקאי או כפי שנקראת בשפת המקור provisional.
אנשים נוטים לקרוא לבקשת ה- provisional בשמות רבים, למשל פטנט זמני, פטנט פרוביזורי, בקשה ארעית, פרוביזיונל ועוד, כל שמות אלו הנם אחד, אותו סוג של בקשה המוגשת כבקשה ארעית במשרד הפטנטים בארה"ב.
לבקשת פטנט פרוביזורי (כפי שנקראת ע"י רבים כאמור אך אין זה שמה האמיתי) יש יתרונות של מהירות ההגשה, מעט פרטים יחסית, חוסר פורמאליות ביחס לפטנט הרשום, אך יתרונות אלו יכולים להוות מכשול בעתיד, במידה ויהיו חסרים פרטים מסוימים ייתכן וחוסר זה יפגע במבקש הבקשה אם במתן הפטנט הרשום או בתוקפו או בתביעת הפרת פטנט במידה ויעתיקו את הפטנט של בעל ההמצאה, לכן חשוב להתייעץ עם עורך פטנטים שיודע כיצד לערוך בקשה המוגשת כבקשה פרוביזורית במשרד הפטנטים ומכין את הקרקע לעתיד לקראת הגשת בקשת הפטנט במטרה לקבל פטנט רשום.
לכן ממציאים וחברות שיש להם המצאה בתחום התוכנה או בתחום אחר שעדיין לא התגבשה לעיתים יכולים לפנות לערוץ זה של "פטנט פרוביזורי" או פרוביזיונל אך פעמים רבות אפשר לפנות כבר להגשת פטנט (רגילה) שיכולה להטיב עם היזם.
פטנטים על שיטות ומערכות בתוכנה הנם חשובים במקרים רבים ומרתיעים מתחרים מלהעתיק, לכן אפשר לראות שרבות מחברות הענק העוסקות בתחום התוכנה מגישות יותר ויותר פטנטים כדי להרחיב את ה- (Intellectual Property) IP ובכך גם מעלות את ערך החברות על ידי הגנה על הקניין הרוחני. גם חברות סטארט אפ רבות הבינו עניין זה ואפשר לראות את היזמים והממציאים כבר בתחילת דרכם מגישים בקשות פטנטים בכדי להרחיב את פורטפוליו ה-IP שלהם המאפשר בשלבים מאוחרים יותר של גיוסי השקעות ואקזיט לקבל סכומי כסף גבוהים בהרבה, לאור הגנת הקניין הרוחני מסוג פטנט.